3 effektiva tips för ökad IT-säkerhet

Säkerhet är bland det viktigaste ert företag kan investera i och i dagens digitala samhälle som ständigt utvecklas är det extra viktigt att se över er IT-miljö. Vi har samlat ett par tips på hur ni kan tänka samt hur ni kan öka och effektivisera er IT-säkerhet. 


3 effektiva tips för ökad cybersäkerhet

Brist på cybersäkerhet är en stor risk för företag idag och en cyberattack kan medföra stora kostnader både för företaget och dess kunder. Intrången blir alltmer komplexa och svårare att upptäcka och därför blir det bara viktigare att skydda sina nätverk, enheter, program och sin data från attacker och obehörig åtkomst. Nedan har vi sammanställt tre effektiva knep för en säkrare IT-miljö:

1. Använd säkra lösenord och multifaktorautentisering (MFA)
Ett bra lösenord bör vara långt och innehålla både stora och små bokstäver, siffror och andra tecken. Det kan med fördel bestå av en hel mening och det är klokt att inte återanvända samma lösenord på flera olika ställen – speciellt din mail bör ha ett unikt och avancerat lösenord.

Lösenordshanterare och multifaktorautentisering är två effektiva metoder mot intrång. En lösenordshanterare gör att du bara behöver ha ett huvudlösenord som tar dig in till en skyddad plats där du kan förvara alla dina inloggningsuppgifter. Multifaktorautentisering (MFA, eller tvåstegsverifiering som det också kallas) i sin tur ger dig dubbel säkerhet eftersom du behöver logga in i två steg – först med dina inloggningsuppgifter och sedan med en tillexempel kod eller ett godkännande via en app i din telefon.

2. Lagra all er information online
Ytterligare ett effektivt sätt att öka IT-säkerheten är att lagra all information online istället för direkt på en dator. På det sättet riskerar du inte att förlora viktig information och du kommer alltid åt den, var du än befinner dig. Dessutom uppdateras molntjänster regelbundet vilket också ger en högre säkerhet.

3. Var uppmärksam på förfalskade meddelanden
Phishing (eller nätfiske) och phishing-attacker är idag tyvärr en vanlig metod av cyberkriminella. Den går ut på att via förfalskade meddelanden i form av till exempel mejl, meddelanden eller sms få mottagaren att klicka på länkar eller ladda ner filer för att komma åt känslig information eller infektera enheten med skadlig kod. 

Dessa meddelanden kan se väldigt äkta ut och ibland verkar de vara skickade av kollegor eller andra företag. Det är med andra ord lätt att klicka på något man inte ska och därför är det viktigt att vara extra vaksam på alla mejl och meddelanden som kommer in och alltid kontrollera vem som är avsändaren.

Hur jobbar vi med IT-säkerhet på Koneo?

Vi lägger stor vikt vid IT-säkerhet och hjälper våra kunder att aktivt arbeta med dessa frågor på flera olika sätt. Vi hjälper företag med analyser av nuläget gällande befintlig IT-miljö och  ger förslag på förbättringsåtgärder. Vi erbjuder även ett flertal olika molnlösningar som gör ert företag både säkrare och samtidigt mer flexibelt och konstadseffektivt.

Vill du veta mer om hur ni kan jobba med IT-säkerhet på ert företag? Kontakta oss så berättar vi mer!