Cyklande Rörmokaren i Stockholm kände att de inte ville lägga tid på administration, när de kunde vara ute och hjälpa kunder istället. Idag har företaget ett digitalt tidsrapporteringssystem som besparar verksamheten minst en arbetsdag per månad.

[Ladda ner guiden om hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen!]

För ett år sedan startade Alexander Ulvgården Cyklande Rörmokaren. Företaget erbjuder tjänster inom rörmokeri och VVS, med medarbetare som anländer till kund på cykel, helt utan firmabilar.

Efterfrågan på rörmokarnas tjänster ha varit så stor att Alexander;på ett år har behövt anställa tolv medarbetare, alltså en i månaden. En ordentlig tillväxt. För att tackla utmaningarna som uppstod i samband med vissa analoga rutiner valde Alexander att investera i ett digitalt tidsrapporteringssystem. Systemet sparar företaget minst en arbetsdag per månad – tid som kan användas på kundservice istället för administration.

Så här berättar Alexander:

– Mina arbetsuppgifter är allting som många andra anser är tråkigt. Men jag gillar det, jag pysslar gärna med tidsrapportering, administration, löneutbetalningar, fakturering och personalansvar och så vidare.

För att undvika problemen som uppstod med analog tidsrapportering införde Cyklande Rörmokaren en digital förändring. Något som är ovanligt i en bransch som enligt Alexander är väldigt analog.

Digitalt tidsrapporteringssystem

– Systemet gör att rörmokarna ute hos kund kan rapportera in exakt hur många timmar som de spenderar där. De kan även rapportera in vilket material som köptes in till varje kund. Samtidigt kan de lägga in anteckningar som behövs i molnet så kan jag också ta del av dem, berättar Alexander.

Företagets digitala lösning liknar ACREs lösning som vi har skrivit om tidigare. Även ACRE valde att implementera en mobil molnbaserad lösning.

Så har förändringarna hjälpt Cyklande Rörmokaren

Genom att införa det digitala tidsrapporteringssystemet kan Alexander lättare hålla koll på vilka projekt som tar lång tid. Han kan se hur många timmar varje rörmokare har arbetat varje vecka. Men det viktigaste enligt Alexander är att han slipper ringa till hans medarbetare för att påminna dem om tidsrapporteringen.

– Ibland kan det gå en vecka tills jag träffar en rörmokare på kontoret . Det är ett rent fysiskt problem och träffar jag dem inte på kontoret måste jag hålla på att ringa och påminna dem eller mejla. Det åt upp min tid och även deras. Jag måste också avbryta dem i deras arbete när jag måste kontakta dem. I det stora hela estimerar jag att vi sparar in en hel arbetsdag varje månad nu.

Företaget kommer fortsätta att digitalisera

På frågan om företaget kommer att fortsätta digitalisera svarar Alexander att det kommer de absolut att göra.

– Finns det ett behov av ytterligare en digital lösning kommer vi hitta ett sätt att implementera den. Vi kommer kunna jobba mer timmar och bättre om vi använder digitala system.

Det gäller dock att inte tänka för långsiktigt, menar Alexander.

– Välj ett system som kommer att passa er de kommande en-två åren. Du kan aldrig kan planera längre in i framtiden när man är ett litet företag. När du ska välja en digital lösning, välj ett system som passar din situation just nu och som du kan ha ett till två år framåt. Växer ni ur systemet är det alltid möjligt att byta.

Sammanfattning

Alexander Ulvgården driver det Stockholmsbaserade företaget Cyklande Rörmokaren. Företaget har funnits i ett år och har haft en snabb tillväxtresa. För att underlätta tidsrapporteringen i företaget implementerade Alexander ett digitalt system som besparar företaget tid och pengar. Alexander ser väldigt positivt på effekterna och kommer att fortsätta digitalisera i framtiden.

Vill du lära dig mer om hur IT kan öka ditt företags tillväxt? Ladda ner vår guide till hur IT kan hjälpa ditt företag i tillväxtfasen!