Smarta etikettutskrifter spar tid och pengar

FREDRIKSONS VERKSTAD AB

Tomas Jönsson, IT-ansvarig

Fredriksons är ett anrikt tillverkningsföretag som har funnits i över 100 år och idag har en omfattande export över hela världen.

"Vi är väldigt nöjda med den här lösningen och med Koneo som leverantör"

– Fredriksons är ledande inom utveckling och tillverkning av transportörsystem till livsmedelsindustrin. Vi är även en systemleverantör för kontraktstillverkning av kundspecifika produkter med global marknad som utgångspunkt, berättar Tomas Jönsson, IT-ansvarig på Fredriksons.

– Våra kunder finns inom livsmedel, medicinteknik, miljö och generell industri. Vi arbetar internationellt med egna utvecklings- och tillverkningsanläggningar i Sverige och Kina. Som ledande kontraktstillverkare har vi mer än 100 års erfarenhet att utveckla, konstruera, tillverka och montera våra kunders produkter, fortsätter Tomas Fredriksons i Sverige har 168 anställda och omsätter 278 MSEK. I Kina har Fredriksons 80 anställda och omsätter 94 MSEK. Fredriksons är ett dotterbolag i börsnoterade XANO-koncernen. XANO utvecklar, förvärvar och driver nischade teknik- företag som erbjuder tillverknings- och utvecklingstjänster för industriprodukter och automationsutrustning.

ÖVERSYN AV DOKUMENTHANTERINGEN GAV EFFEKT
För några år sedan gjorde Fredriksons en översyn av företagets dokumenthantering. Man hade sett att 80 procent av alla ärenden som rörde företagets IT- och dokument handlade om strulande skrivare och andra dokumentrelaterade problem. Lösningen blev att tillsammans med Koneo ta ett helhetsgrepp om dokumenthanteringen, såväl maskinparken som tillhörande tjänster. Alla gamla skrivare och kopiatorer byttes mot 25 moderna Konica Minolta MFP-maskiner som hanterar utskrifter, kopiering, skanning med mera. Maskinerna kopplades ihop i ett nätverk med en printserver.
Ett service-och supportavtal inklusive förbrukningsvaror som toner bidrar till att allt idag flyter problemfritt, vilket uppskattas av såväl användarna som IT-avdelningen.

– Det fungerar mycket bra idag, med snabb service från Koneos tekniker Stefan Thudén när det behövs, berömmer Tomas.

NYTT SKRÄDDARSYTT SYSTEM FÖR ETIKETT- UTSKRIFTER
Förra året tog Fredriksons hjälp av Koneo för att effektivisera en annan del av dokumenthanteringen, etikettutskrifter. Mycket av det som tillverkas och monteras följs av en etikett med artikelnummer, beskrivning och bild. Informationen till respektive etikett tankas ned från en artikeldatabas.

– Hela processen för etikettutskrifter behövde effektiviseras, programvaror, datorer och etikettskrivare hade några år på nacken och det krävdes en hel del manuellt arbete med redigeringar etc. som tog tid vilket var besvärligt eftersom vi skriver ut många etiketter varje dag. Vi beslöt att ta hjälp av Koneo för att bygga ett nytt skräddarsytt system i File Maker Pro. Via Koneo köpte vi även in tre nya Zebra etikettskrivare som vi nu har laddade med olika etikettstorlekar.

– Nu när vi har kört den nya etikettlösningen i några månader kan vi konstatera att det fungerar väldigt bra. Vi spar mycket tid i hela processen när montörerna själva på ett enkelt sätt kan skriva ut de etiketter de behöver. Mycket smidigt. Vi är väldigt nöjda med den här lösningen och med Koneo som leverantör, säger Tomas.

Kundansvarig på Koneo är
Michael Danielsson, telefon: 0701-904 868

Gårdsvägen 18
169 70 Solna