Ledande bokningssystem för turistnäringen

DL SYSTEMS

Lennart Wikström

DLBOOKIT är ett av Sveriges mest använda bokningssystem inom turistnäringen med fler än 200 installationer.

– Vi erbjuder våra kunder en komplett bokningslösning med stora möjligheter, allt från grundläggande basfunktioner till effektiv och lönsam försäljning online, berättar Lennart Wikström, vd och grundare av DL Systems som har sin bas i Söderhamn.

DLBOOKIT är utvecklat för att passa olika typer av anläggningar och organisationer inom turistnäringen och det finns idag många olika typer av kunder som använder DLBOOKIT. Ett 90-tal campingplatser och stugbyar, samt hotell, skidanläggningar, temaparker, förmedlingar och turistbyråer finns bland kunderna.
– Många av våra kunder jobbar som ett hotell fast de erbjuder boende i stugor. Vi har även hotell som kunder men vi vänder oss inte specifikt till hotellmarknaden, vår nisch är turistnäringen. Många större hotell ingår i rikstäckande eller internationella kedjor och har andra typer av bokningssystem, förklarar Lennart.

Lennart Wikström har lång erfarenhet av IT och systemutveckling, bland annat som IT-konsult specialiserad på IBM-världen. Han såg tidigt potentialen för ett nischat bokningssystem för turistnäringen och startade tillsammans med en partner DL Systems 1992.

– Vårt fokus är idag enbart utveckling och marknadsföring av DLBOOKIT, som vi lanserade 1996. Vi är nio anställda varav fyra är delägare i företaget. Våra systemutvecklare är mycket erfarna och hanterar utveckling, installation och support på ett mycket bra sätt.
Vi arbetar långsiktigt och investerar mycket pengar varje år i utveckling, det är därför DLBOOKIT ligger i framkant när det gäller bokningslösningar till turistnäringen.

En del kunder väljer att köra DLBOOKIT lokalt, ofta är det större företag med egen IT-avdelning. Liseberg i Göteborg är ett exempel. Men alltfler kunder väljer en smidig och trygg central drifttjänst, 90 kunder har gjort detta idag.

– Vi har några stora kunder som omsätter runt 100 miljoner kronor per år men de flesta företag i denna bransch och huvuddelen av våra kunder är små företag, berättar Lennart. Därför är det viktigt för oss att hitta en passande nivå på vår IT-drift och de drifttjänster som vi erbjuder, det har vi lyckats med tycker jag.

DL Systems IT-drift sköts av Koneo i Söderhamn.
– Det fungerar bra, Koneo är en väldigt bra samarbetspartner. Vår driftansvarige tekniker från Koneo, Thomas Flyckt, har bra koll på läget, berömmer Lennart.

– Koneo ansvarar även för vår lokala IT-miljö, både utvecklingsmiljön och den administrativa miljön. Vi köper även ganska mycket IT-utrustning av Koneo. Vi har samarbetat med Koneo sedan 1994, vi känner varandra väl och de finns nära oss här på orten. Driftmiljön finns här i Söderhamn, det är en modern och säker miljö med virtuella servrar, fortsätter Lennart.

Han och hans kollegor kan se tillbaka på en hektisk men framgångsrik sommar.

– I de flesta delar av Sverige har sommaren varit mycket bra. För vår del påverkar vädret en hel del, ju bättre väder desto fler gäster besöker våra kunder. Vilket leder till större tryck på in- och utcheckning, detta ökar även försäljningen i butiker och glasskiosker. Allt detta är ju mycket positivt för anläggningen samtidigt som det ställs större krav på vår servermiljö och supportverksamhet, konstaterar Lennart.

– Därför var det med stor glädje vi kunde summera sommarens drift och support och konstatera att det fungerade mycket bra. Med tanke på att väldigt många anläggningar körde igång med nya kassamodulen med NETS kortbetalning så är det mycket positivt att både support- och jourärenden minskade i jämförelse med 2012, summerar han.

Kundansvarig på Koneo i Söderhamn är:
Bo Eriksson
Telefon: 0270-428861, 070-3606808
E-post: bo.eriksson@koneo.se

Koneo Söderhamn
Växelgatan 4
Box 99
826 22 Söderhamn