”Leta i papperspärmar? Nej vi häller in all information i vårt digitala system Molnet och hittar snabbt det vi söker. Otroligt skönt!”

EVIDENSIA DJURSJUKVÅRD

– Vår verksamhet är väldigt IT-intensiv. Labb, röntgen, ultraljud, journalsystemet, ekonomisystemet etc., det är datorer involverade i alla delar av verksamheten. Ett stort Djursjukhus som vårt arbetar idag på samma sätt som ett vanligt sjukhus, berättar Ronny Pekkari, administrativ chef på Evidensia Djursjukhuset Gammelstad i Luleå.

Evidensia Djursjukhuset Gammelstad är det enda Djursjukhuset i norra Sverige och har funnits sedan 1989. Det ställs stora krav för att få kalla sig Djursjukhus.

– Vi hanterar stora mängder information. Utmaningen var att informationen fanns i olika system som tidigare inte hängde ihop på ett bra sätt och en del information fanns bara på papper. Det gjorde det svårt att dela informationen och jobba effektivt, berättar Ronny och fortsätter:

– Nu har vi samlat all information som vi behöver i ett och samma digitala system. Vi scannar in alla papper så att de är sökbara digitalt. E-post, journalanteckningar med mera, allt finns numera tillgängligt i vårt digitala system som vi kallar Molnet.

Att Ronny är extremt nöjd med Molnet är uppenbart.

– Det är väldigt smidigt, vi fritextsöker i Molnet på samma sätt som när man googlar. Då hittar vi snabbt all information som rör patienter och allt annat i verksamheten.

Lösningen har byggts av Koneo i Luleå, konceptet kallas Koneo Digital Pärm. Utvecklingsverktyget heter Docushare.

– Det här är inte fråga om att enbart digitalisera innehållet i papperspärmarna, det handlar om att skapa effektivare arbetsflöden och processer i hela verksamheten. Vi frågar oss hela tiden; hur använder vi alla de där pärmarna i bokhyllan? Vi har identifierat bortåt 700 processer i vår verksamhet där vi hanterar information. Så det finns en enorm effektiviseringspotential.

Ronny Pekkari är en visionär eldsjäl som brinner för att effektivisera genom att digitalisera.

– Men det krävs också en duktig och energisk processutvecklare som kan förverkliga idéerna. Utan vårt samarbete med Koneo hade det här inte varit möjligt, vår Koneokonsult Daniel Johansson är enormt skicklig, berömmer Ronny. När vi fick kontakt med Koneo kände vi att vi hittat rätt, de kan det här och lever som de lär, de använder själva ett liknande system på sitt kontor.

– Vi har inte ångrat en sekund att vi har investerat i denna lösning, våra effektiviseringar i form av tidsbesparingar och minskade kostnader har snabbt betalat vad systemet har kostat. Jag kan verkligen rekommendera alla verksamheter som hanterar mycket information i komplexa processer att införa ett liknande system, avslutar Ronny Pekkari.

Koneo Luleå
Västra Varvsgatan 3
972 36 Luleå