Förpacknings- och märkningslösningar som bidrar till förbättrad lönsamhet

BOXON SYSTEMS

Stefan Ahlén, affärsområdeschef

Boxonkoncernens affärsidé är att erbjuda förpacknings- och märkningslösningar som bidrar till förbättrad lönsamhet för kunderna. Affärsområdet Boxon Systems med huvudkontor i Borås är speciallister på etikettlösningar och intelligent märkning. Koneo i Borås har levererat digitaltryckpressarna från Konica Minolta.

"Koneo är ett bra bollplank och en pålitlig leverantör"

Från lokal lådfabrik i Ramlösa söder om Helsingborg till ett förpackningsföretag med närvaro och kunder i flera europeiska länder och en snabbt växande verksamhet i Kina. Det är Boxons dryga åttio år summerade i en mening. Företaget är privatägt, omsätter cirka en miljard kronor och har 240 anställda. Huvudkontoret ligger i Helsingborg

FÖRPACKNINGAR ÄR BÄRARE AV INFORMATION
Boxon är idag ett av Nordens ledande förpacknings- och märkningsföretag med tre starka affärsområden. Boxon Pak som erbjuder lönsamma förpackningslösningar, Boxon Systems som är specialister på intelligent märkning och Boxon Bulk med säte i Tyskland där skräddarsydd kvalitet sys in i stora säckar för bulkhantering.

– Det främsta syftet med en förpackning är givetvis att skydda innehållet. Men en förpackning är mer än ett skyddande emballage. Den är också en bärare av information som kan avläsas i princip var som helst och när som helst i en transport- eller distributionskedja, berättar Stefan Ahlén, affärs- områdeschef för produktmärkningssystemet Baghera på Boxon Systems. Boxon Systems med huvudkontor i Borås har verksamhet i Sverige och Kina.

Företaget jobbar bland annat med etikettlösningar och har eget tryckeri. De erbjuder förtryckta etiketter med logotyp, standarduppgifter eller vackra fyrfärgsmotiv, eller neutrala etiketter redo för senare print. Boxon Systems har även den absolut senaste tekniken för att integrera märkning och spårning direkt på produkter såväl som på förpackningar och emballage.

– Vi ligger i frontlinjen vad gäller intelligent märkning. Med produktmärkningssystemet Baghera kan vi idag erbjuda märkningstjänster i flera tillverkningsländer över hela världen. Vi har många års erfarenhet av global etiketthantering, systemintegrering, logistik, spårbarhet, detaljhandelsexponering och varumärkesvård, berättar Stefan.

AFFÄRSUTVECKLING FÖR ÄNNU BÄTTRE KUNDLÖSNINGAR
Hemtex, KappAhl, Volvo, Watski, Habo och Intersport är några av Boxon Systems kunder. När Stefan Ahlén kom in företaget för sex år sedan kom han själv från kundsidan med värdefull erfarenhet i bagaget.

– Jag arbetade i många år med att etablera verksamheter i Asien för olika svenska företag. Här på Boxon Systems jobbar jag med affärsutveckling med sikte på hur vi kan bli ännu bättre på att erbjuda lösningar som underlättar för våra kunder.

FRAMTIDEN ÄR DIGITAL
En viktig komponent i detta arbete är förstås digitalisering.

– Framtiden är digital. Vi tror mycket på digitaltrycktekniken, utvecklingen går fort och ger oss nya möjligheter. Vi köpte vår första Konica Minolta arkmatade digitala tryckpress via Koneo för sex år sedan. Sedan dess har vi lärt oss mycket om hur vi ska utnyttja digitaltrycket på bästa sätt och har investerat i fler och mer avancerade produktionsmaskiner från Konica Minolta, den senaste är en bizhub PRESS C1100 som vi köpte förra året. Så vi har tripplat vår kapacitet på digitaltrycksidan.

SNABBA TRYCKERIJOBB MED MÅNGA OLIKA VARIABLER
– Dessa arkmatade digitalpressar är inte beroende av stora kvantiteter och passar mycket bra för snabba mindre tryckerijobb med många olika variabler. Vi trycker även på rulle vilket passar bäst för större serier, vår strategi är att använda båda teknikerna beroende på vilken typ av tryckjobb som är aktuellt.

– Det fungerar utmärkt med Konica Minolta och Koneo. Koneo är ett bra bollplank och en pålitlig leverantör. När vi trycker på allt fler olika material har vi behov av att diskutera med våra leverantörer vilka möjligheter som finns. Konica Minoltas produkter håller mycket hög kvalitet och vi har nu även börjat diskutera med Konica Minolta i Indien och Kina om hur de kan hjälpa oss där, säger Stefan Ahlén.

Kundansvarig på Koneo i Borås är
Daniel Nyström. Telefon: 0733-57 20 61

Koneo Borås
Källbäcksrydsgatan 9
507 42 Borås